6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon megindult az ingatlanpiac a Duna House számai szerint, a tavalyi évhez képest erősebb IV. negyedév várható 2017-ben. Ugyan a szezonalitásnak megfelelően fokozatosan csökken év végére a tranzakciószám, 2016. novemberhez képest így is 10,5 százalékos növekedés történt. Dinamikáját tekintve az idei értékek nem a tavalyi, hanem sokkal inkább a 2015-ös trendeket követik egy magasabb szinten.

Idén és 2015-ben ugyanis csekélyebb mértékű volt a második félévi visszaesés, mint 2016-ban. Idén eddig 139 109 tranzakció történt, tavaly ugyanennyi idő alatt 135 444.

Novemberben 7 százalékpontot csökkent a Kereslet Index, így jelenleg 74 százalékponton áll. Ez a júniusival egyetemben az idei év legalacsonyabb értéke. Az Indexre erős szezonalitás jellemző. Ennek megfelelően az év végéhez közeledve folyamatosan csökken az értéke, mely alól 2017 sem kivétel.

Dupla olyan drága egy budapesti panel

Panellakást a keleti országrészben októberhez képest alacsonyabb, 208 ezer forintos átlagos négyzetméter áron lehetett novemberben vásárolni. Az ország nyugati felében ennél alacsonyabb, 195 ezer forintos átlag négyzetméterár volt jellemző, mely szinte megegyezik az előző havi értékkel.

A fővárosban ugyanezen lakástípus átlagos négyzetméter ára Budán 458-, Pesten 341 ezer forint volt, mely októberhez képest a Duna mindkét oldalán növekedést jelent.

A tégla lakások átlagos négyzetméter ára keleten 241-, nyugaton 231 ezer forint volt. A fővárosban a pesti oldalon októberhez képest tovább emelkedett a tégla lakások átlagos négyzetméter ára, a budai oldalon stagnált, míg a belvárosban valamelyest csökkent. Így novemberben Budán 583-, Pesten 444– és a belvárosban 575 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Mit keresnek a vevők?

Novemberben is a jó állapotú lakásokat keresték leginkább országszerte, Kelet-Magyarországon a vásárlások 50 százalék-át, Pest megyében pedig 48 százalék-át tette ki jó minőségű ingatlan, de Budapesten és Nyugat-Magyarországon is elérte a 40 százalékot az arányuk. A szokásosnál nagyobb arányban vásároltak Nyugat-Magyarországon gyengébb állapotú lakást. Ezzel ellentétben Budapesten csak 5 százalék volt a felújítandó lakások aránya, az előző havi 10 százalékhoz képest.

Továbbra is a XIII. kerület iránt van a legnagyobb érdeklődés. Októberhez képest azonban közel 2 százalékponttal csökkent ennek mértéke, így jelenleg az érdeklődők 17,2 százaléka tudná elképzelni leendő otthonaként a kerületet. A képzeletbeli dobogó második fokán továbbra is a XIV. kerület áll, míg a harmadik helyet novemberben a XI. kerület szerezte meg.

Legnagyobb alkura vidéken, házvásárlás esetén nyílt lehetőség (7 százalék), de Budapesten és Pest megyében is magas, átlag 6 százalékos kedvezményt lehetett kapni házak esetében. Legkevesebbet panelekre lehetett alkudni (Budapest 3-, vidék 5 százalék). Tégla lakásokra Budapesten 4-, vidéken 5 százalékos alkulehetőség nyílt.

Kik adnak és vesznek?

Budapesten legnagyobb arányban a 30-40 éves korosztály (34 százalék) vásárolt ingatlant, de a legmagasabb értékű ingatlanokat nem ők, hanem a 40-50 éves korcsoport vette, átlag 35,8 millió forintért, mely 5 millió forinttal magasabb érték, mint az októberi volt. A fővárosi vevők legnagyobb része beosztott (33 százalék), ők 21,3 millió forintot költöttek átlagosan a lakásukra. Budapesten a befektetők aránya 43 százalék volt novemberben. Csak úgy, mint Budapesten, vidéken is a 30-40 évesek (33 százalék) és a beosztottak (55 százalék) aránya volt a legmagasabb a vevők között. A nagyobb lakásba költözők aránya kétszerese (32 százalék), míg a befektetési szándékkal vásárlók aránya (26 százalék) alig több, mint a fele volt a fővárosi értéknek. Ez utóbbitól csupán néhány százalékkal maradt el az első lakást vásárlók aránya (21 százalék).

Lakást vennél? Számold ki velünk a lakáshiteled!

A budapesti eladók körében közel azonos arányban volt jelen a 30-40 (27 százalék) és a 40-50 éves (26 százalék) korosztály. A legtöbb eladó vállalkozó volt (36 százalék). A vezető eladási ok a nagyobb lakásba költözés (36 százalék) volt, de magas volt az örökölt ingatlant értékesítők aránya (29 százalék) is a fővárosban. A nagyobb lakásba költözők átlag 55 négyzetméteres lakásokat adtak el, 28 millió forint körüli összegért, míg az örökölt ingatlanokat értékesítők jellemzően 75 négyzetméter körüli lakásokat értékesítettek több mint 30 millió forint értékben. Vidéken az eladók kora kiegyenlített, csak a 30 év alattiak aránya alacsony (5 százalék). A legtöbb vidéki eladó beosztott (33 százalék), ők átlagosan 15 millió forintért értékesítik ingatlanjukat, melynek mérete 80 négyzetméter körüli. Az eladás mögött legtöbbször nagyobb lakásba költözés áll (35 százalék), de sokan értékesítenek örökölt ingatlant (28 százalék) vagy költöznek kisebb lakásba (27 százalék).

Nagyobb és drágább lakások

Budán tavaly novemberhez képest nőtt a 60-80 négyzetméter közötti lakások aránya (35 százalék), a 40-60 négyzetméter közötti lakásoké pedig több mint 20 százalékponttal csökkent (24 százalék). Az alacsonyabb négyzetméterárú lakások aránya csökkent, az 550 ezer forintos négyzetméterár feletti lakások aránya pedig sokat emelkedett. Pesten az egy évvel ezelőtti értékekhez képest nem sok változás történt a lakásméretek tekintetében. A magasabb négyzetméterár kategóriák aránya azonban a budai oldalhoz hasonlóan a magasabb értékek felé tolódott el. Pesten még meghaladta a 10 százalékot a 300-400 ezer forint közötti árkategóriák aránya is, szemben a város másik felével, ahol ezek aránya 6 százalék alatt maradt.

Vidéken (Pest megye nélkül) 2017-ben a legtöbb lakás 40-60 négyzetméter közé esett (34 százalék), ez azonban 3 százalékpontos csökkenés tavaly novemberhez képest. Nőtt azonban a 20-40-, és a 120-160 négyzetméter közötti lakások aránya. A 150 ezer forint feletti összes ársáv aránya nőtt, a legtöbb ingatlant (24 százalék) 150-200 ezer forintos négyzetméteráron értékesítették.

Pest megyében a 80-100 négyzetméteres lakások aránya volt a legmagasabb (21 százalék). 2016. novemberhez képest 10 százalékpontot nőtt a 160 négyzetméter feletti lakások aránya. Ugyan tavalyhoz képest 4 százalékpontot csökkent a 150-200 ezer forint között értékesített lakások aránya, így is a leggyakoribb árkategória lett 2017. novemberben (26 százalék) is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG