4p
A szakértők szerint Emmanuel Macron győzelme a legjobb dolog lenne, ami Franciaországgal történhet.

Német közgazdászok megelégedéssel nyugtázták, hogy Emmanuel Macron független, centrista politikus került ki győztesen a francia elnökválasztás első fordulójából.

Lesznek elvárások

"Az eredmény jó jel Németország és Európa számára is. A reálgazdaság és a pénzpiacok is egyaránt fellélegezhetnek" - kommentálta az első választási forduló eredményét Marcel Fratzscher, a DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet elnöke. "Emmanuel Macron a gazdasági reformok és az erős Európa jelöltje. Minden esélye meg is van rá, hogy megnyerje a második fordulót, bár még nem lehet lefújni a fenyegető gazdasági összeomlás és az euró vége miatt a riadót. Európa egy újabb buktatón jutott túl a pénzügyi és gazdasági válságból kivezető úton" - fogalmazott.

Hozzátette: a pénzpiacok és az euró minden bizonnyal kedvezően reagálnak majd az első forduló eredményére. Ugyanakkor fokozódnak is majd az elvárások a német kormánnyal szemben, hogy a második forduló után az új francia elnökkel mihamarabb megkezdje a tárgyalásokat az Európai Unió megreformálását célzó konkrét tervekről és a gazdasági válság leküzdéséről. A kormánynak addig is az európai reformokra kell összpontosítania a figyelmét. Macron személyében a német kormány egy nagyon fontos pro-európai partnerre lelhet.

Macron a biztos befutó?

A francia elnökválasztás első körének eredménye a Bremer Landesbank vezető közgazdásza Folker Hellmeyer szerint is "nagyon pozitív fejlemény Európa, a reálgazdaság és a pénzpiacok számára". Három héttel ezelőtt még fel sem merülhetett, hogy Macron ilyen jó eredményt érjen el, két hét múlva pedig nagy előnnyel legyőzheti ellenfelét - mutatott rá. Az eurót gyengítő és a tőke Európából való kivonásához vezető politikai bizonytalanság teljes mértékben még nem hárult el ugyan, de azért 90 százalékban már igen.

Az a tény azonban, hogy a franciák többsége Macronra szavazott, azt mutatja, hogy politikai irányváltást akarnak, amit Németországnak és Európának is meg kell hallania - hangsúlyozta a Bremer Landesbank szakembere, megjegyezve, hogy a politikának felül kell vizsgálnia álláspontját az unió bővítése és az intézményrendszer demokratizálása terén és az európai eszme újraélesztésére kell törekednie.

A Berenberg Bank vezető közgazdásza, Holger Schmieding is egyetért kollégáival abban, hogy "Franciaország és Európa szempontjából kedvező eredmény született". Nagyon valószínű, hogy ezt követően Franciaország a reformer Macront választja meg elnöknek, végrehajtja a gazdasága megerősítéséhez szükséges reformokat és jóval közelebb kerül Németországhoz - fejtette ki.

Stabilan tarthatja magát az euró

"Sikerült elhárítani a devizaunió stabilitását veszélyeztető horror-forgatókönyvet" - fogalmazott Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza. Marine Le Pen támogatottsága nem bizonyult nagyobbnak annál, amit a közvélemény-kutatások kimutattak, és így csökkent annak a veszélye, hogy a második körben "rosszra forduljanak a dolgok" - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy mindezek alapján bátran ki lehet indulni abból, hogy Emmanuel Macron lesz Franciaország következő elnöke. Ami - legalábbis a többi jelölthöz képest - a lehető legjobb eredmény Franciaországnak.

Jörg Krämer hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Macront nem lehet sem csodadoktornak, sem valódi reformernek tekinteni. Ódzkodik ugyanis mélyreható reformokat végrehajtani a munkaerőpiacon, ami különösen a fiatalkorúak körében magas munkanélküliségre való tekintettel igen komoly problémát jelenthet. A költségvetési konszolidációról alkotott nézetei is meglehetősen ködösek a Commerzbank közgazdásza szerint. Közös euróövezeti kötvények kibocsátását pártolja például és ezzel ütközőpályára került a berlini kormánnyal.

Erősödik a Párizs-Berlin tengely

Holger Sandte, a Nordea európai piacokért felelős vezető közgazdásza is kész ténynek tekinti, hogy Emmanuel Macron lesz Franciaország új elnöke, ami - véleménye szerint - egyaránt jó hír Franciaország, az EU és Németország számára. A pénzpiacok legalábbis átmenetileg fellélegezhetnek - mondta. A francia reformok tempója mindenesetre felgyorsul, különösen, ha a júniusi parlamenti választások eredménye is kedvezően alakul. Macronnak mindenesetre fel kell nőnie a vele szemben támasztott magas elvárásokhoz - jegyezte meg. Hozzátette: a német-francia páros ismét együtt léphet fel, még ha nem is értenek mindenben egyet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG