3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Épp csak bejelentette az orosz elnök az Iszlám Állam fölötti győzelmet Szíriában, és máris a helyszínre repült, ahol be is jelentette az ott állomásozó erők nagy részének kivonását. Senki nem mondhatja, hogy ott maradnak megszálló erőnek, és azt sem, hogy beragadnak a mocsárba, viszont a régi-új szír diktátor most már egyedül is megáll a lábán.

Ott termett

Múlt héten jelentette be Putyin, hogy végeztek az Iszlám Állammal, vasárnap Irak is megünnepelte saját győzelmét a közös ellenség fölött, majd tegnap az orosz elnök hirtelen ott termett a győzelem színhelyén, pontosabban az ottani orosz légitámaszponton. Megköszönte a katonáknak a harcot, elmondta, hogy hadserege Aszad erőivel együttműködve leverte a nemzetközi terroristák legfanatikusabb csoportját.

Ezek után közölte, hogy a Szíriában tartózkodó orosz erők nagyobb része máris hazatérhet, nem maradnak a szükségesnél tovább, de ha a terroristák újra felütnék fejüket, a maradó kislétszámú erő elég ahhoz, hogy ellássa a bajukat, és persze bármikor lehet újra erősítést hozni, ha szükséges. Putyin Aszadot is fogadta a légibázison, aki hálálkodott neki, és együtt nézték végig a helyben rendezett kisebb győzelmi parádét. Van is miért hálálkodni: Aszad neki köszönheti hatalmát, 2015 őszén már bukásra állt, amikor megjelent az orosz haderő az országban.

Tett egy kört

Putyin mindjárt az egyiptomi és a török elnököt is felkereste a kiadós egynapos körúton, mintegy érzékeltetve megnövekedett közel-keleti hatalmát, és jelezve azt a szándékát, hogy a háború megnyerése után most a békét is szeretné megteremteni, ráadásul anélkül, hogy jelentős haderőt kéne az Szíriában hagynia. Megpróbálja megvalósítani azt, ami a másik szuperhatalomnak nem sikerült, úgy néz ki, hogy levonta a tanulságokat.

Új stratégia

Amerika mindig abban a tudatban indult háborúba a hidegháború utáni időszakban, hogy legyőzi az ellenséget, megdönt egy rendszert, elűzi a rosszfiúkat, az adott nép pedig rögtön berendezkedik a demokráciára, és minden szép lesz. Ez annak idején kétségkívül sikeres volt a második világháború után Nyugat-Németországban és Japánban, azonban a Közel-, és Közép-Kelet muszlim országaiban kudarcot vallott, Afganisztánban és Irakban egyaránt.

Az újra nagyhatalommá vált Oroszország nem is próbálkozott ilyesmivel, tanult az amerikai leckéből, na meg a szovjet afganisztáni kalandból is. Eleve nem küldött nagy haderőt, viszont keresett egy olyan helyi partnert, aki elvégzi a kellemetlen feladat javát, és aztán rá is lehet bízni, hogy rendet tartson. A régi-új diktátor, Aszad erre tökéletesen alkalmas, van már gyakorlata benne, most, hogy ellenségei meggyengültek, rendet tart egyedül is, kis orosz segéderővel.

Szíria másik felében, melyet a kurd-szunnita arab szövetség tart ellenőrzése alatt, maradnia kell az amerikai erőknek, leginkább azért, mert esetleg pont Aszad rontana be oda, hisz a diktátor egész országát akarja vissza, erre többször célzott is. Persze Oroszországnak megvan a lehetősége, hogy erről lebeszélje, sőt talán arra is, hogy rászorítsa egy olyan béke elfogadására, amely a többi résztvevőnek is elfogadható.

Látványos

Putyin mindenesetre látványos lépéseket tesz: megnyeri a háborút, majd a helyszínen tart egy gyors győzelmi ünnepségét, és máris hazamehet a győztes haderő nagyobbik része. Ez lehet már a rövidesen esedékes választások előtti kampány része is, hisz az oroszok nagyon hálásak elnöküknek a büszke nagyhatalmi szerep visszaszerzéséért a gorbacsovi-jelcini megaláztatás után, ugyanakkor szólhat a világnak is, mutatva, hogy a 21. században így néz ki egy jöttem, láttam, győztem akció.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG