6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Életbe léptek a nagyjából mindenki által ellenzett intézkedések: az acél- és alumíniumtermékek importját mostantól 10 illetve 25 százalékkal sújtja az Egyesült Államok. Ezzel egyidőben Trump bejelentette, hogy védővámokat vetnek ki mintegy 60 milliárd dollárnyi kínai importtermékre. A kereskedelmi háború megkezdődött.
Fotó: EPA / Jim Lo Scalzo

Fantasztikusan tiszteljük a kínaiakat, de inkorrektek és még lopnak is?

Az Egyesült Államok barátjaként tekint Kínára, "fantasztikusan tiszteli Hszi Csin-Ping elnököt, de ez nem változtat az amerikai kereskedelmi deficit gondján", fogalmazott a Fehér Házban tett bejelentésekor Donald Trump. Hozzátette: a jelenlegi, az amerikai kereskedelemre nézve erősen deficites helyzet nem maradhat fenn tovább. "Ez nem korrekt" - állapította meg.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a Kínával szemben fennálló deficit "ellenőrizhetetlenné vált", és külön kiemelte Peking felelősségét amerikai szellemi tulajdon ellopásában. "Beszéltünk Kínával és nagyszabású tárgyalások közepette vagyunk, majd meglátjuk, mire jutunk" - fogalmazott Trump, leszögezve, hogy ennek ellenére dönt a védővámokról.

Hangsúlyozta, hogy Washingtonnak tavaly 375 milliárd dolláros áruforgalmi deficitje volt Pekinggel szemben, és közölte azt is, hogy már felkérte a kínai illetékeseket a hiány legalább 100 milliárd dolláros csökkentésének azonnali megkezdésére.

Miért olyan nagy baj ez, miért nem gyakran alkalmaznak mások ilyen eszközöket mostanában? Miért ellenzi ezt még Trump saját szövetségeseinek egy része is? Trump félreérti a kereskedelem lényegét? Öt ok, amiért ostobaság Trump kereskedelmi háborúja >>

Trump és emberei úgy érzik, az egész világ be akarja csapni őket

A vámokról szóló előterjesztés memorandumának aláírása előtt mondott rövid beszédében Donald Trump kitért arra is, hogy az Egyesült Államok áruforgalmi mérlegének deficitje 800 milliárd dollár "a világgal" szemben, és konkrétumok említése nélkül azt mondta, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi téren "visszaélések elszenvedője" sok ország részéről.

Mike Pence alelnök szintén rövid beszédet mondott, amelyben a többi között leszögezte: "a gazdasági önfeladás korszakának vége". Robert Lighthizer bejelentette, hogy korlátozások várhatóak az Egyesült Államokban tervezett kínai beruházásoknál is, ennek elsődleges oka az amerikai szellemi tulajdon nagyarányú eltulajdonítása.

Mi kerül majd a listára?

Az amerikai cégek nem annyira kérnek a védelemből

Még hétfőn pedig néhány amerikai kereskedelmi vállalat, köztük például a Macy's, a Target vagy a Wal-Mart, levélben sürgette az elnököt, hogy mégse írja alá a védővámokról szóló memorandumot, mert szerintük ezzel "az emelkedő árak révén az amerikai családokat sújtaná". Hogy az intézkedés a végén miért okoz áremelkedést, miért lesz gyakorlatilag mindenkinek rossz, arról itt írtunk >>

Az aláírt memorandumot megkapja a pénzügyminisztérium is, amelynek hatvan nap áll a rendelkezésére, hogy ajánlásokat tegyen a védővámokban érintett kínai importtermékek végső listájára. Ugyancsak a pénzügyi tárca feladata, hogy előterjessze a kínai beruházások korlátozására tett konkrét intézkedéseket. Bejelentésekor Donald Trump nem részletezte, hogy a védővámok mely kínai termékekre vonatkoznak majd.

A Reuters szerint az amerikai vámtarifák az érintett termékek listája közzététele után, egy 30 napos konzultációs időszakot követően lépnének életbe.

Az acél és az alumínium mától "meg van védve"

Több kárt okoz, mint hasznot?

Trump által bejelentett büntetővámok több kárt okoznak az amerikai gazdaságnak, mint amennyi haszon származik azokból - vélik a Reuters által megkérdezett elemzők >>

Az Egyesült Államokban ma hatályba lépnek az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról szóló korábbi elnöki nyilatkozatok, amelyek az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos vámmal sújtják. Az Európai Unió ez alól mentességet élvez egyelőre, csakúgy mint Mexikó, Kanada,  Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea - legalábbis mindaddig amíg folynak a tárgyalások a végleges egyezségről.

Az Egyesült Államok szövetségesei és vetélytársai egybehangzóan a szabadkereskedelem elleni szabályszerű támadásnak és egyértelmű protekcionista fordulatnak minősítették Trump elnök döntését a védővámok bevezetéséről. Az Európai Unió és Kína különösen nehezményezte azt, hogy az amerikai elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozott döntésében.

Trump elnök tollakat osztogat a körülötte álló acélipari munkásoknak, miközben aláírja az acél- és alumíniumimportra kivetett védővámról szóló rendeletet a Fehér Házban. Fotó: EPA / Michael Reynolds

Minden zuhant Trump intézkedése miatt - eddig jól sikerült a megvédés

Az amerikai tőzsdeindexek meredeken zuhantak csütörtökön. Zárásra a Dow Jones ipari átlag közel 3 százalékos mínuszba került, az S&P és a Nasdaq indexek vesztesége 2,5 százalék körül volt. A Commercial Metals és a United States Steel több mint 10 százalékot zuhant egyetlen nap alatt, az Alcoa is 6 százalékot meghaladó veszteséget könyvelt el.

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin meredeken zuhantak az irányadó indexek pénteken. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 4,66 százalékos, a dél-koreai Kospi 3,18 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 1,96 százalékos mínuszban zárt. A vezető sanghaji index 3,79 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 3,30 százalékos mínuszban közelített a záráshoz.

Már jön is a kínai válaszcsapás

A The Wall Street Journal a szerdai számában arról számolt be, hogy Peking már készíti elő a válaszlépéseket, amelyek elsősorban a Kínába irányuló amerikai szója- és sertésexportot érinthetik. A pekingi kereskedelmi tárca pénteken azt jelentette be:  kína 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre tervez vámot kivetni, hogy kiegyensúlyozza az Egyesült Államok kínai acél- és alumínium termékekre kivetett védővámjait.

Kína összeállított egy 128 amerikai terméket felsoroló listát. Peking egyebek mellett azt fontolgatja, hogy 15 százalékos védővámot vet ki az amerikai szárított gyümölcsökre, borra, és acélcsövekre, illetve 25 százalékosat a sertésexportra, valamint az újra feldolgozott alumíniumtermékekre.

Válaszlépés ez is: nem hitelezik tovább Amerikát?

Az elmúlt évtizedekben Kína több mint 3000 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai állampapírokat, így Amerika egyik fő hitelezőjévé vált. Amerika pedig időnként erősen túlköltekezik, ilyenkor adóssága növekedik, és ezt valakinek finanszíroznia kellett. Nemrég Kína meglepő bejelentést tett: lehet, hogy nem vesznek több amerikai kötvényt, elég, amennyi van. A piacok megijedtek, a hozamok megugrottak. Kína meg is kezdte amerikai állampapír-portfóliójának csökkentését januárban.

Vissza az 1930-as évekbe?

A katonai és nemzetbiztonsági körök aggódnak, hogy a kereskedelmi konfliktus tovább mélyítheti a transzatlanti szakadékot – különösen Berlinnel – és tovább gyengítheti a NATO kohézióját. Trump vezetésével a világ visszatér az 1930-as éveket idéző destruktív kereskedelmi konfliktusok időszakába. Háttérelemzésünk >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG