3p
Bankválság 2.0 indul? Az EKB bankfelügyelete péntek este későn kiadott szűkszavú közleményével lényegében csődben levőnek nyilvánított két olasz bankot. A lépés persze nem váratlan, a megoldás viszont rendhagyó lehet. Politikai okokból a levét a szabályok ellenére az adófizetők ihatják meg.

Az észak-olaszországi Veneto tartomány két, régóta bajban levő bankját menthetetlennek nyilvánította az EKB péntek késő esti közleménye. A Banca Popolare di Vicenza SpA és a Veneto Banca SpA sorsa ezzel alighanem megpecsételődött.

Az Eurózóna központi bankja korábban adott időt ezeknek a pénzintézeteknek, hogy feltőkésítési terveiket bemutassák, de hiteles, előremutató megoldás bemutatására nem került sor – írta a Reuters. Az olasz kormány várhatóan még a hétvégén megindítja a régóta fejfájást okozó bankok felszámolását, és azt a folyamatot, amellyel a rossz hiteleket egy rossz banknak nevezett cégbe szervezik ki, és leválasztják a „jó bankokról”.

A beteg ember beteg bankjai

A két bank de facto már eddig is csődben volt – céloznak rá több lapban. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint mintegy tízmilliárd eurónyi rossz hitellel rendelkeznek, melynek visszafizetése kétséges. Már hónapok óta keresték hiába a megoldást a két, saját tőkéjét elvesztett bank problémájára. Így a bejelentés nem jött éppen váratlanul.

Az olasz gazdaság, azon belül az olasz bankrendszer problémái miatt pedig Olaszországot sokan Európa beteg emberének tartják, amely sokkal nagyobb veszélyt jelent a régió, az Eurózóna egységére, fennmaradására, mint például a jóval kisebb Görögország.

A pánikot kerüljük

Ez még csak két kisebb bank, de nagyon nagy bajt okozna, ha általános bankpánik törne ki, a bankok előtt a pénzükért sorban álló emberekkel. Az olasz kormány állítólag villámgyorsan össze is ült, és még a hétvégén megtesz mindent, hogy elkerülje a hasonló veszélyes szituációkat.

Ezek az olasz bankcsődök várhatóan megint összeütközésbe kerülnek azzal a korábban meghozott döntéssel, hogy az európai bankok megmentésének ne az adófizetők pénzéből kelljen megtörténnie. Ezt az elvet már nem sokkal korábban a nagyobbacska Monte dei Paschi di Siena esetében sem tartották be – emlékeztet a FAZ. Ennél külön engedélyt kaptak az olaszok, hogy állami eurómilliárdokkal segítsék ki a bankot.

Nagyot kaszálhat a konkurens

A megoldásból annyi látszik még, hogy a „rossz bankokat” egyik konkurensük, az Intesa Sanpaolo egy eurós jelképes árért megvenné. Az olasz állam meg állná a majdnem ezer fiókkal rendelkező két pénzintézet 11 ezer dolgozójából várhatóan 4000 fő idő előtti nyugdíjazását.

Megvannak a vesztesek

Valószínűleg a vesztesek az olasz adófizetők lesznek, akiknek a két bank szanálása ötmilliárd eurójába is kerülhet. Az európai szabályok értelmében a pénzintézeteket elsősorban a bankok részvényesei, a hitelezők (köztük kötvényes kisbefektetők) és a 100 ezer euró feletti betétesek rovására kéne szanálni.

Olaszországban azonban nemsokára választások lesznek, és a kisbefektetők érintettsége, főleg a banki kötvényeken keresztül, igen magas. Ezért valószínű, hogy az olasz politikusok megint kibuliznak valami lehetőséget a szabályok alól való kibújásra, és inkább állami pénzből bankmentenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG