4p
Még mindig London a világ első számú pénzügyi központja, New York elszalasztotta a nagy esélyt.

A legújabb befektetői felmérés szerint továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, de csak azért, mert a második helyezett New York befektetői megítélésének szinte ugyanannyit ártott az amerikai elnökválasztás eredménye, mint Londonénak a brit EU-tagságról tartott népszavazás kimenetele - derült ki egy elemzésből.

Itt érzik magukat jól a pénzemberek

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group bonyolult mérési módszertannal kialakított, évente kétszer közzétett listája 88 várost és térséget vizsgál. A cég hétfőn ismertetett új globális rangsorában az első két helyen álló Londont és New Yorkot Szingapúr, Hongkong és Tokió követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még San Francisco, Chicago, Sydney, Boston és Toronto.

A közép-európai EU-mezőnyt Varsó vezeti a 41. helyen, utána

Prága és Budapest következik a 69., illetve a 70. helyezéssel.

Budapest hét helyet lépett előre a Z/Yen előző rangsorához képest, olyan euróövezeti pénzügyi központokat megelőzve, mint a 72. helyezett Róma, a 77. helyre került Málta és a 78. helyen lévő Lisszabon. A sereghajtó továbbra is a 88. helyezett Athén.

Trump miatt szív New York

London rangsorolása mindössze két ponttal előzi meg New Yorkét. London az új rangsorban 782, New York 780 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból. A szeptemberben összeállított előző globális ranglistán London 795, New York 794 pontot szerzett, de a Z/Yen szakértői már akkor is azt hangsúlyozták, hogy ez jelentéktelen különbség.

A hétfőn ismertetett tavaszi rangsor elemzésében a Z/Yen szakértői kiemelték, hogy a brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazás - amelyen szűk többséggel a kilépést pártolók győztek -, illetve a republikánus jelölt, Donald Trump győzelmét hozó novemberi amerikai elnökválasztás egyaránt komoly következményekkel járt London és New York befektetői megítélésében: a két pénzügyi központ összesített pontszámának 13, illetve 14 pontos esése a két legnagyobb zuhanás a felső mezőnyben.

Olcsóbb megélhetés a font miatt

A Brexit-folyamat más szempontokból is komoly befolyást gyakorol a londoni pénzügyi központ működési környezetére.

A Savills londoni székhelyű globális ingatlanpiaci szolgáltató és tanácsadó csoport új felmérésében azt vizsgálta, hogy a népszavazás óta végbement 20 százalékos fontgyengülésnek milyen hatása van a londoni Cityben dolgozó külföldi üzletemberek dollárban számolt megélhetési költségeire.

A ház kimutatása szerint tavaly átlagosan 88 800 dollárba került a nemzetközi üzleti vállalkozásoknak egy-egy alkalmazottjuk londoni iroda- és lakásbérleti díja. A Savills számításai szerint 2014-ben ugyanezekre a költségekre a Londonban tevékenykedő nemzetközi vállalatoknak átlagosan 124 500 dollárt, 2015-ben 112 675 dollárt kellett fordítaniuk minden egyes alkalmazott után.

Mindezek alapján London, amely a tavaly ilyenkor összeállított globális költséglistán még az első helyen állt, a Savills új rangsorában két hellyel hátrébb szorulva már csak a harmadik helyre került, New York és Hongkong mögé.

Londoni pénzügyi elemzők borúlátóan ítélik meg a City pénzügyi szektorának foglalkoztatási és jövedelmezőségi kilátásait is, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is. Egyes elemzőházak szerint ez azzal fenyeget, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben. Ennek lehetséges hatásairól a legátfogóbb tanulmányt az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég állította össze.

A ház modellszámításai szerint a legrosszabb Brexit-forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna a brit EU-tagság megszűnése után, ami 38 milliárd font (14 ezer milliárd forint) bevételkieséshez és 75 ezer munkahely megszűnéséhez vezetne a londoni pénzügyi központban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG