6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az uniós pénzek és a jegybanki források kifutása után, 2020-tól a piacról kell forrást szerezniük a magyar cégeknek - a Budapesti Értéktőzsde addigra komoly változásokkal szeretné fejleszteni a tőkepiacot. Több részvényt, több befektetőt és nagyobb likviditást akarnak, ehhez állami vállalatokat és külföldi befektetőket is szeretnének megnyerni.
Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a BÉT igazgatóságának elnöke és Bacsa György, az igazgatóság tagja. (Kép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás)

Fordulat jön 2020-ban - a piacról kell forrást szerezniük a cégeknek

A Budapesti Értéktőzsde Igazgatósága elfogadta a társaság ötéves, 2016-2020 időszakra vonatkozó stratégiáját. A terveket bemutató sajtótájékoztatón Nagy Márton, a BÉT elnöke arról beszélt: a magyar vállalatok számára elérhető finanszírozási források közül az uniós pályázatok rendszere és a jegybank gazdaságélénkítő programja hamarosan kifutnak, az állam is egyre inkább visszavonul a vállalatok finanszírozásából. Marad a hitel és a tőkepiac – ezekre egymás mellett, párhuzamosan van szükség. 2020 lehet a fordulópont, amikor tisztán piaci alapokra helyeződik a finanszírozás; ezen belül a Budapesti Értéktőzsde szerepe nagyot nőhet.

Nagy Márton elmondta: egyértelműen bizonyították a kutatások, hogy az erős gazdaság és az erős tőkepiacok között erős összefüggés van. A magyar tőkepiac fejlettsége jelenleg alacsony, a tőzsdén jegyzett cégek piaci kapitalizációja alig haladja meg a GDP 10 százalékát. Ezzel párhuzamosan a hazai vállalatok banki finanszírozásának aránya nemzetközi szinten is kiemelkedő. Ez nem egy rossz dolog, de kérdéses, hogy ennek további emelése a tőkepiac továbbfejlesztése nélkül vezethet-e a gazdaság további, érdemi bővüléséhez – a hitelállomány bővülése egy idő után kontraproduktív lehet, míg a tőkepiac fejlődésében nincs ilyen fordulópont.

A részvénypiac fejlődése több csatornán keresztül is javíthatja a gazdasági növekedést Nagy Márton szerint. Ha a hazai részvénypiac kapitalizációja 30 százalékkal növekszik, az a hosszú távú reál-GDP-növekedéshez 0,2-0,3 százalékpontot adhat hozzá – és ehhez még más közvetett hatások is hozzáadódhatnak.

A BÉT stratégiájának 5 fő pontja van.

  1. sikeres tőzsdei kibocsátásokra van szükség – Nagy Márton itt aláhúzta a „sikeres” szót.
  2. szükség van kormányzati támogatásra,
  3. a piacszerkezet megújítására,
  4. a befektetői bázis erősítésére,
  5. a kötvénypiac (állami és vállalati), a derivatív piac, az árupiac, a strukturált termékek piacának erősítésére.

Mivel fogunk kereskedni?

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója elmondta: a kínálati oldal erősítésének egyik célcsoportja a kkv-k, az ő forráshoz juttatásuk, megerősítésük kiemelten fontos a gazdaság szempontjából. Emellett nagyon fontos a nagy, likvid részvények számának növelése: nemzetközi befektetőknek is fontos társaságokat kell behozni a tőzsdére.

A tőzsdeképes, minőségi cégek számát is növelnék a tőzsdei „előszoba” újragondolásával. Ahogy már sokszor, most is felmerült az állami vállalatok tőzsdei bevezetésének szükségessége.

A 2020-ig elérendő célok, számokban

Évente legalább 5 kibocsátást szeretne a BÉT; 50 céget szeretnének bevonni a tőzsdei Előszobába; a nagy likvid részvények számát 5-re emelnék; állami vállalatokat hoznának a parkettre; 30 cég megjelenését szeretnék a kkv-piacon; a kapitalizációt a GDP 30 százalékára emelnék (ezzel a jelenlegi 5 ezer milliárdos szinthez képest a GDP növekedését is beleszámítva 12 ezer milliárdos kapitalizációt célozzák meg).

Ki fog kereskedni?

Magyarországon rendkívül alacsony a lakossági befektetők tőzsdei jelenléte, de az intézményi befektetők portfóliójában is növelni szeretnék a magyar részvényeket. A pénzügyi kultúra fejlesztése, a befektetői bizalom erősítése a lakosság részvételét növelhetné, de a nemzetközi jelenlétet is erősítenék: Budapest regionális pénzügyi központ szerepét erősítenék, felveszik a kapcsolatot a regionális tőzsdékkel is. A 2013-ban bevezetett XETRA kereskedési rendszer bevált, ezen nem terveznek változtatni, ha az üzleti feltételek ezt lehetővé teszik.

Honnan lesz likviditás?

A BÉT-en jelenleg nincsenek árjegyzők, akik folyamatos likviditást biztosítanának. Ez piaci alapon is működhet, de a kkv-k, kisebb papírok esetében – ahol a legfontosabb lenne az árjegyzők jelenléte – különböző ösztönzőkre lehet szükség.

Miért kell több vállalat a tőzsdén?

A tájékoztatón Dr. Bacsa György elmondta: a stratégiát nem csak az MNB mint főtulajdonos, hanem az összes érintett szereplő, kibocsátó támogatja, megvalósítását reálisnak tartja.

Több regionális bajnok és több szektor jelenléte szükséges – 1-2 éven belül új, biztonságos és likvid papírok érkezhetnek a tőzsdére részvényekkel és kötvényekkel is. Ennek a befektetők mellett mind a vállalatok, mind pedig a gazdaság is nyertese lehet.

A kkv-k esetében egy új piacról beszélhetünk, kockázatosabb, diverzifikált befektetési lehetőséget jelenthet a befektetők számára. A kkv-k finanszírozáshoz juthatnak akkor is, ha a banknál nem kapnak hitelt, javulhat versenyképességük és jülső megítélésük. Emellett a tőzsde exit-lehetőséget is jelent az alapítüóknak vagy épp a kockázati tőkének. Ez az átláthatóságon, a versenyképesség növekedésén keresztül a gazdaságra is pozitívan hat.

Hogyan ösztönöznének a tőzsdézésre?

A kibocsátók számára ésszerűbb, egyszerűbb, biztonságosabb bevezetési lehetőség mellett kedvezményeket is nyújtanának. A befektetőket is ösztönöznék az adminisztrációs terhek enyhítése mellett más eszközökkel. Az eszközökről aktív tárgyalások folynak az NGM-mel és az NFM-mel, így a további részletekről egyelőre nem adott tájékoztatást a BÉT vezetése.

Megújul a piac struktúrája

A tőzsdeképes cégek klubját átgondolnák, belső tanmácsadó csapattal is segítenék a tőzsdei felkészülést. Az előszobából a jelenlegi 3 szekció (standard, prémium, T) mellett a kkv-knak egy MTF kkv piacot hoznának létre a nyilvános piacon, ahol könnyített feltételekkel jelenhetnének meg a kkvk. Emellett egy zártkörű platformot is létrehoznának.

Érdekesség, hogy hosszabb távon a tervek között még egy crowdfunding platform indítását is tervezik. Emellett erősítenék a monitoring tevékenységet, roadshow-kat és networking-rendezvényeket tartanának, és hangsúlyt helyeznének az oktatásra.

Nem csak részvény van a tőzsdén

A BÉT kissé lemaradt a részvénypiacon kívüli piacok fejlesztésének terén, ezen javítanának. A kötvényszekció, a származékos szekció erősítése mellett az árupiac szerepét is növelnék: kukoricaexportban Európa második szereplője vagyunk, az árupiacon mégsincs ennek jele, ezen mindenképp javítanának. A strukturált termékek piaca felfutóban van, folytatnák a programot.

Kik jöhetnek a tőzsdére?

Kérdésre válaszolva Nagy Márton nem nevezett meg olyan cégeket, amelyek a BÉT szerint közel állnak a tőzsdei bevezetéshez. Azt azonban elmondta: azokat a cégeket,amelyek a közelmúltban már a tőzsde közelében voltak, akár majdnem bevezették őket, biztosan megkeresi a BÉT vezetése (nem nehéz itt a Waberer’s vagy a Duna House esetére gondolni). Az MKB viszont biztosan a tőzsdén landol 2019-ig – ez nem lehetőség, hanem uniós vállalás.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17230 17200 17550 -0,78% 0 0 5 542 831 390 HUF 2024-04-25 17:08:28
MOL 2998 2968 3014 +0,07% 0 0 1 262 943 364 HUF 2024-04-25 17:09:35
MTELEKOM 902 902 919 -4,25% 0 0 831 205 823 HUF 2024-04-25 17:08:53
RICHTER 9075 9030 9195 -0,27% 0 0 2 551 407 775 HUF 2024-04-25 17:05:30
OPUS 387 382 399 -2,27% 0 0 242 783 183 HUF 2024-04-25 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG